Reportáž z ochutnávky sektů prosinec 2019
Dne 10. 12.2019 se uskutečnila ochutnávka dektů ve stylovém prostředí restaurace hotelu Perla v Praze 1.
Celkem jsme chutnali 15 vín z různých částí světa.
Začali jsme vzorky z Itálie, která byla zastoupena dvěma lahvemi Prosecca z vinařství Parol Vini,
z Čech jsme ochutnali skvělý sekt Louis Girardot Brut od Bohemia Sektu a Hibernal,
který nám přinesl přímo jeho tvůrce – Vítek Esterka.
Ze zámoří jsme měli možnost ochutnat Novozélandský Sauvignon, který nebyl odkalen a měl nádhernou chuť oříšků
a kvasinek se svěží odrůdovou kyselinkou.
Bulharsko nám ukázalo, že také umí výborné sekty a to v podobě Katarzyna Estate Chardonnay.
Španělsko bylo zastoupeno Cavou del Carache Brut a malou apelací Corpinat. Víno Castellroig Brut Reserva 2017
pocházelo z vinařství Sabate I Coca. Překvapilo svou vyváženou elegantní chutí, příjemnou nazrálostí a sametově hebkou perličkou.
Francie jednoznačně vedla se svými 6 zastoupenými víny. Ochutnali jsme Crémanty z různých částí Francie a dvě skvělá Champagne. Trochu vzbudil rozpaky Crémant du Jura Rosé Brut, ale mě naopak velmi chutnala jeho lahodná chuť lesních jahod a cukrářského krému. Crémant d’Alsace REFLETS Extra-Brut 2014 měl výrazně nazrálé aroma s tóny pražených ořechů, toustu s máslem a příjemně dlouhou perzistenci. Bernard Remy Prestige Champagne bylo nádherně vyzrálé, díky pětiletému zrání v lahvi. Elegantní jemná perlička se rozplývala na jazyku a dlouhá dochuť s máslovo oříškovými tóny dodávala vínu majestátnosti.
Na závěr byla třešnička na dortu v podobě vyhlášeného Anglického sektu ze Susseu. Vinařství Nyetimber patří k nejlepším výrobcům sektů v Británii a jejich Classic Cuvée 2014 mnohokrát porazilo v souboji nejznámější Champagne.
Bylo tomu tak i tentokrát a jednoznačně jeho plná, elegantní, aristokratická chuť byla naproto neodolatelná a s 91,8 body se úmístilo na prvním místě.
Autor článku:Iveta Steinerová